Kennel Blackpepoon Uutisia vuodelta 2021

uutisia vuodelta:
2020


2008 2009 2010 2011 2012 2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019


*********************************************

31.12.2021

 T
yömies Urho jäniksessä tänäänkin, paras beagle mitä meillä on ollut vaikkei koetulokset sitä näytäkään. Metsästysinto on riittävä. Tänään riistalaukaus.

Eläkekoira Kiira pääsi eilen metsälle. Säästeliään säännöllisesti päässyt, lähes aina ajo ja eilenkin kaksi.

5.12.2021

 K
oiraharrastus on kulkenut mukana vuodesta 1983 mutta ei koskaan ole elämääni hallinnut. Koiraharrastukseen on mukaan tullut ulkomuototuomariopinnot mutta ei nekään hallitse elämää eikä edes sitä koiraharrastusta. Siitä huolimatta tuntuu ihan hyvältä kun tänään sain viimeisteltyä FCI:n roturyhmän 6 (ajavat koirat) ja saan arvostella kaikkia ryhmän rotuja.

Missi kävi Kokkolassa silmäeläinlääkärillä, nyt on kaksi lausuntoa Tarja Kolisojalta ja yksi Taina Lehtoselta. Seuratkaa Pentuja -linkkiä. Missin ensimmäiset (Mighty) pennut on nyt kaikki kuvattu.

7.11.2021

 V
iime aikoina olen uppoutunut ektooppisen cilian maailmaan. Flattien tietokantahaku antaa näitä 32 kpl (distichiasis 462 kpl). Millaiset tapaukset tietokannassa sitten näkyy, operoidut vai vain operoimattomat?

Ei tosiaan koskaan aiemmin ole tarvinnut ajatella koko asiaa, ektooppinen cilia on ollut vain rivi muiden mysteeristen silmälausuntojen seassa. Peruslekurille tuntuu myös olevan vaikea diagnosoitava koska oirehtivaan silmään ollaan työntämässä kaikki myrkyt kortisonista lähtien. Jos luomesta silmää kohti kasvaa ripsiä ja ne hankaa sarveiskalvon rikki niin paljonko siinä sitten kortisoni auttaa. Pahimmillaan lääkäri on oireilevista silmistä siirtynyt korviin ja ollut halukas siirtämään koiran hypoallergiseen ruokaan - ja koira kuitenkin saadaan kuntoon ripsiä nyppimällä ja polttamalla tai kokonaisen kudossoiron poisto-operaatiolla... Sitten tullaan taas siihen samaan kuin beaglen kirsikkasilmä -asiassa, että kuuluuko rotukoiran kulkea kirurgin pöydän kautta?

Nyrkkisääntönä: silmäongelmissa kannattaa heti se ensimmäinen lääkärikäynti ottaa silmäeläinlääkärille vaikka ajomatka olisi pitkä.


30.10.2021

Järvenpäässä flatit (195) arvosteli Katja Korhonen, Kati Heiskanen ja Heli Siikonen.
Kirri, Blackpepoon Yellow Tribe PENNUT 5-7 kk:
Hyvän kokoinen vahvarunkoinen narttupentu, jota ujostuttaa kovasti. Hyvä pitkä pää mutta silmäluomet saisivat olla tiiviimmät. Niukka eturinta. Riittävä luusto. Niukat kulmaukset. Lupaava karvapeite. Liikkuu hyvin edestakaisin mutta taka-askeleessa saisi olla enemmän ulottuvuutta. Seisoo mielellään takaraajat alla.
Missi, Flatout Hirmu Tehokas KÄY EH: 5-vuotias vankkarakenteinen narttu, jolla oikeat pään linjat, joskin pää voisi olla hieman elegantimpi. Riittävä kaulan pituus, löysää kaulanahkaa. Hyvä eturinta. Voisi kulmautua voimakkaammin edestä sekä takaa. Voimakas runko. Vahva raajaluusto. Hieman litteät käpälät. Hieman lyhyt lantio. Hyvä häntä. Liikkuu yhdensuuntaisesti edestä ja takaa. Sivuliikkeessä taka-askel jää rungon alle. Rauhallinen luonne.


27.10.2021

 K
annusjärvi-Kitulan ajokokeessa piipahti Urho Eemeli. Jänis löytyi kyllä mutta muuten ei jäänyt jälkipolville kerrottavaa.
Viitakiitäjän Urho Beaj0 15,25 p. (95/12, 145/-)

23.10.2021

 L
ahden pentunäyttelyssä flatit arvosteli Hilkka Salohalla.
Pepe, Blackpepoon Green Tribe PPEK2:
Oikea koko ja mittasuhteet. Hyvät pään linjat. Hyvä purenta. Hyvät korvat. Hyvä kaula ja ylälinja. Hyvä häntä. Ikäiselleen riittävä runko. Riittävät etukulmaukset, hyvät takakulmaukset. Hyvä luusto. Hyvä karvapeite. Liikkuu hyvin. Köyristää hieman lanneosaa liikkeessä.
 
Selkeästi parempaan oli tuomarin mukaan ollut mahdollisuudet mutta silmä oirehti.

18.10.2021

 P
ohjoismainen mestaruus on takanapäin, jalostuksellisesti voi sanoa että Waternuts kasvattaja Norjasta tyhjensi pajatson. Minun kannalta tietysti eniten riemastuttaa 2,5 vuotiaan Pimu -johdannaisen suoritus: 170 pistettä joka oli koko kokeen neljänneksi paras potti. Mihin Isatorpets Waternut (Waternuts High and Mighty - Allikon Tulisielu) vielä ehtiikään.

1. NO1
n. Waternuts Balvenie ( Liwanu-Fenris Umbra Fida - Waternuts Highland Cream ) 182 p.
u. Simon Says Honey I'm Home ( Toffedreams Day Delivery - Ballyriver Black Caviar ) 169 p.
u. Waternuts Hit It Big ( Fi Kva Taka-Tapiolan Fiun Tahvo - Waternuts Happy Go Lucky ) 155 p.                                YHT. 506 P.

2. SE1
n. Susedalens Tikka Loaded Gun ( Mingus Umbra Fida - Susedalens Sako Bavarian ) 165 p.
n. Zebulons Lalla Rhook ( Hinnareds Nolte - Zebulons Forever Khana ) 176 p.
n. Starflats Astra (  Jasper Umbra Fida - Flatterhaft Fay Crocker ) 117 p.                                                                        YHT. 458 P.

3. NO2
u. Isatorpets Waternut ( Waternuts High And Mighty - Allikon Tulisielu ) 170 p.
n. Skeppartorps Let's Party ( Engsboda Sugar On Top - Skeppartorps Party Twister ) 132 p.
u. Durin's Nysgerrige Harald ( Polar Circus Ronaldo - Durin's Kaekke Dunja ) 155 p.                                                   YHT. 457 P.

4. FI2
u. Golden Reed's Black Sparrowhawk ( Taka-Tapiolan Fiun Tahvo - Gilliam's Gold White Pigeon Game ) 145 p.
n. Korven Akan Tuittu ( Taka-Tapiolan Ekku - Korven Akan Ilosanoma ) 131 p.
u. Sniffens Alppien Lumimies ( Waternuts High And Mighty - Metsävirnan Kentuckian Snow ) 151 p.                     YHT. 427 P.

5. DK2 425 p.
6. SE2 423 p.
7. DK2 417 p.
8. FI1 417 p.

25.9.2021

Facebook yhteyksistä huolimatta välillä tiedonvaihto tapahtuu Puuilossa tai Motonetissä: korkeaan ikään ehtinyt Pontus, Blackpepoon Be Corsa suoritui viime kaudesta hienosti ja sille saatiin kuusi sorkkakaatoa, joista viisi oli kauriita. Koiran työikä on ollut pidempi kuin pantaohjelma, josta mielelläni nyt heristäisin sormea sinne Tracker UC kombon suuntaan - tämäkin omistaja hankki jotain muuta jostain muualta koiran viimeisiksi vuosiksi.

Pohjoismaat flatteinensä varautuvat lokakuussa järjestettävään mestaruuteen, joka tänä vuonna järjestetään Tanskassa. On todella suuri ilo ja kunnia, että kasvattini Huikka, Fi Jva Blackpepoon Gin Knock Out on Suomen joukkueessa yhden koiran isänä (Allikon Tulen Voima) ja Norjan joukkueessa yhden koiran emänisänä (Isatorpets Waternut). Huikka ei ollut pitkäikäinen, mutta Luojan Kiitos se ehti yhden nartun astua.

(Batzi's Knock Out - Taka-Tapiolan Sintonic)

H
uikan emä Pimu on ainut Taka-Tapiolan flatti mitä minulla on koskaan ollut. Flateistäni ehdottomasti paras. Ei täydellinen mutta paras. Se syntyi pentueeseen josta ei voi kuin nöyrästi kiittää erittäin yhteistyökykyistä ja miellyttävää Tapio Takalaa. Ihastuin Taka-Tapiolan Merisiljaan, ehdotin sille sulhaseksi Hörppyä, Fi Mva & Kva Blackpicks Silver Gin joka niin ikään on korkeasti arvostamani kasvattajan tuotoksia. Yhdistelmä jäi Hörpyn ainokaiseksi mitä suuresti jaksan ihmetellä kaikkien näiden vuosien jälkeenkin.

Huikan nimestä jotkut osasivat jo pentuna päätellä sen olevan spessu ja niinhän se oli. Spessu oli sen matka Kempeleeseenkin, kun vein pennun Hämeenlinnaan ja se nome-tuomareiden kanssa matkusti uuteen kotiinsa. Liekkö se koulutettiin jo matkalla, ei voi tietää... ;)

Terveyttä ja onnistumisia kaikille joukkueille!

Kotkan pentunäyttelyssä arvosteltavana kävi
Pepe, Blackpepoon Green Tribe PPEK1 KP ROP:
5 kk, hyvä koko, oikein kehittynyt, oikeat mittasuhteet, pitkä uroksen pää jossa hieman pitkä loiva otsapenger, purenta vielä kesken, hyvä rungon muoto, lupaava eturinta, oikein kulmautunut takaa, etukulmaukset saavat kehittyä, hieman pyöreä lantio, liikkuu hyvällä askelella, kaunis turkki, esiintyy kauniisti, avoin käytös.

11.9.2021

 H
ämeenlinnassa alokasluokan nome-kokeessa koirat arvosteli Tobina Nyman.
Vili, Blackpepoon Mighty Wine Alo3:
HAKU
Aloittaa haun mukavalla määrätietoisella tavalla mutta määrätietoisuus ja motivaatio laskee jonkin verran loppua kohden.
OHJATTAVUUS
Ei ole tänään ohjattavissa.
PAIKALLISTAMISKYKY
Selvittää molemmat ykköset mutta toivoisin selvästi suoraviivaisempia ja määrätietoisempia suorituksia.
RIISTANKÄSITTELY
Hyvä riistankäsittelijä
PASSITYÖSKENTELY
Tarkkaavainen ja rauhallinen odottaessa.
JÄLJESTÄMISKYKY -
MUUT OMINAISUUDET
Ui mielellään.
YLEISVAIKUTELMA
On ohjaajan hallinnassa joskin ohjaustehtävän yhteydessä ei kuuntele ohjaajaa. Markkeeraukset suoritetaan mutta tehtävien ratkaisu voisi olla suoraviivaisempaa ja hyvin alkanut haku hiipuu loppua kohden.

Tässä kohtaa voi jo myöntää, että Vilillä on kaudelta kaksi aiempaa starttia nollina. Ensimmäisessä minä starttasin koska omistaja oli estynyt, myöhemmin omistaja starttasi. Omistajan kanssa startti alkoi hienosti (maaohjaus kanilla) mutta Vili päätti sitten jostain syystä olla ottamatta fasaania haussa. Fasaani taitaakin olla ainut mistä se on koskaan kokeissa ja treeneissä kieltäytynyt ja syyksi on epäilty pyrstöä joka voi koiran mielestä muistuttaa käärmettä. Purtu on... Mutta: jos koirassa on oikea määrä kovuutta, se pääsee tällaisista kokemuksista helposti yli. Eli en puolustele, päinvastoin. Metsätyskoiran on aina oltava riittävän kova, kovuutta ei saa hukata!

Metsästykausi on jo hyvässä vauhdissa, Missi aloitti treenitavarahankinnoilla, sitten jatkoi kyyhkyillä ja jokunen vesilinnustuskertakin on takana. Kirri ja Alma ovat päässeet kaikkea tuoreena haistelemaan ja kantamaan, kyllä vaan, dallukin. Almalle on vedetty pari verijälkeä, dallut ovat uskomattoman hyviä harrastuskoiria tähänkin lajiin. Beagleistä Urho on päässyt työmaalle usein, hyvään alkuun tuli notkahdus mutta selittynee ehkä kämppiksen kiimalla. Kämppis löysätty vain muutaman kerran, ikää jo yli 10 ja lämpimällä kelillä ei lasketa irti.

8.8.2021

A
amupäivä tuli vietettyä Vermossa koiranäyttelyssä, on jo vähän sellainen tunne että päästään palaamaan normaaliin. Ei ole ylilyöntejä eli perumisia vaan elämä jatkuu. Yhtenä päivänä meidän täytyy kuolla mutta muina päivinä saamme elää.

Eilen lauantaina meni koko päivä katsellessa dalmatiankoiria Kunkkulan Koirakeskuksessa nelostien varressa Hartolassa. Päivän päätteksi osallistuin kokeeseen ja sain arvosteluoikeudet. Todella mukava kun nyt on tuomarointiin natsat kahdelle "omalle" rodulle.

1.8.2021

Luumäellä flatit (6) arvosteli Hilkka Salohalla.
Pepe, Blackpepoon Mighty Vodka AVO EH2:
Oikeankokoinen. Hyvä kallo ja kuono. Hyvä purenta, silmät ja korvat. Hyvä kaula. Köyristää hieman lanneosaa. Niukat etukulmaukset, hyvät takakulmaukset. Hyvä luusto. Runko voisi olla hieman tilavampi. Liikkuu ahtaasti takaa ja epävakaasti edestä. Sivuaskel saisi olla ulottuvampi ja hännän asento liikkeessä parempi.

31.7.2021

Luumäellä dalmatiankoirat (13) arvosteli Hilkka Salohalla.
Alma, Tallpeak Rumour Has It JUN ERI1 SA PN3 VARA-SERT:
Erinomainen koko ja mittasuhteet. Hyvä kallo ja kuono. Otsapenger saisi olla hieman voimakkaampi. Hyvä purenta mutta puuttuu useita välihampaita. Hyvä kaula ja ylälinja. Ikäisekseen erinomainen eturinta ja runko. Erinomainen luusto ja käpälät. Hyvä pilkutus. Liikkuu hyvin.

30.6.2021

P
ennuille tuli 12 viikkoa täyteen ja alkavat suunnistaa kohti ensimmäisiä rokotuksia. Uimaharjoittelu on monella jo pitkällä eikä ainakaan omalla koiralaumalla ole ollut valittamista kesämökin vesissä. Kirri ui jo hienosti ja erityisesti sukeltaminen tuntuu olevan mieleen. Pidän pentueen koirista paljon.

16.6.2021

S
iru löysi omat ihmiset. Yllättävän moni kerrostaloasukas Helsingistä katsoo, että maalla asunut beagle olisi sovelias hankinta.

2.6.2021

V
iimeinenkin pentu lähti uuteen kotiinsa maanantaina. Kotikenneliin jäi kuitenkin kasvamaan Kirri, Blackpepoon Yellow Tribe. Pitää siis nimensä ihan kuten sijoitukseen annettu Jenkkikin, Blackpepoon Purple Tribe. Kaksinkertainen testivoittaja Tyrri, Blackpepoon Blue Tribe sai myös pitää nimensä ja on ennakko-odotusten mukaan mennyt jo uimaan perheen lapsen mukana. Hyvin kahdeksanviikkoiselta. Pennuthan passitettiin maailmalle perinteiseen tyyliin eli jokainen pennunostaja näki koiransa suorittaman käytävänoudon. Noutoa ei siis kertaakaan oltu harjoiteltu.

Suuret kiitokset Godyn perheelle kun annoitte uroksen käyttööni. Olen pentuihin panostanut ihan kaiken mitä minusta lähtee;)

Voisi kuvitella, että seuraavat Blackpepoon -flatit putkahtavat maailmaan vuonna 2023.

18.5.2021

P
ennut täyttivät kuusi viikkoa ja ensimmäinen pentutestaus on tehty. Kaikki pennunvaraajat ovat käyneet meillä vähintään kerran. Vaikka yhdistelmä on tehty lisäämään minun koiramäärää, on aina hienoa olla apuna uuden pennun kanssa aloittaville ihmisille. Osalla on flattitaustaa, osalla noutajataustaa ja lopuilla koirataustaa.

Pennut ovat jo Suomen kennelliiton rekisterissä ja loppuviikon ohjelmassa meillä on pentueen eläinlääkärintarkastus Aitovet Oy:ssä ja sekä toinen pentutestaus. Tiistaina ovatkin sitten valmiita maailmalle. Joo, SAA TULLA hakemaan heti ;)

Pennut tekevät pääsääntöisesti kaikki tarpeensa ulos - osaavat pyytää ulospääsyä. Tulevat pillistä (kaksoisvihellys) syömään, vaikka ovat touhuamassa pusikossa. Ja pusikkoon menevät aina vaan pidemmälle. Pentujen kehitystä on voinut seurata päivittäin ilmestyvillä uusilla kuvilla ja videoilla.

14.4.2021

Muistoissa Nooa, Blackpepoon Gin Sour
( Batzi's Knock Out - Taka-Tapiolan Sintonic )
23.4.2010 - 14.4.2021

10.4.2021

M
issi synnytti kiiman 60. vuorokaudella eli 6.4. Samat vuorokaudet taisi olla sen edellisessä synnytyksessä, niin ikään sama oli kohdussa olleiden pentujen lukumäärä (10). Ilman menetyksiä ei nytkään selvitty, mutta kaikki kuitenkin luonnollisesti kotioloissa ja Missi on huippukunnossa ja hoitaa pentunsa todella huolella.

Mutta joitain muutoksia aiempaan oli. Niitä oli toivottu ja vähän pelattukin. Eli narttujen määrä oli nyt 60%, edellisellä kerralla 10% (ja se ainokainenkin sitten syntyi kuolleena...)

Jos kokenut, maailmankuulu kasvattaja sanoo aikaisen astutusajankohdan tuottavan enemmän narttuja niin uskon sen täysin. Teemu Selänteestä kertovan dokumentin katsoneet varmasti muistavat, mitä rouva kertoi kuopuksen eli sen ainokaisen tyttölapsen tekemisestä...

Aikaisen astutuksen onnistuminen ei välttämättä aina onnistu ja suurempi ongelma lienee me ihmiset, kun emme malta vaan menemme ottamaan niitä uusintakertoja sitten vuorokauden parin päästä. Toisaalta, metsästyskoiraroduissa usein suurempi menekki on uroksilla, joten normaaliin tapaan eteneminenkin on varmasti ok. Mutta kyllä minä jatkoa ajatellen haluaisin aina sen oman narttuni valita mahdollisimman isosta porukasta.

Mukavia yhteydenottoja olen puhelimitse saanut ja pennuilla näyttäisi olevan kodit. Tarkempi tutustuminen uusiin ihmisiin alkaa pentujen ollessa kolmen viikon iässä - silloin saranat käyköön tiheään...

Kiira, Fi Mva Isoahon Cindy täytti perjantaina pyöreät 10 vuotta. Mainio jäniskoira, upea äiti.
Urho Eemelillä on isot saappaat täytettäväksi jos aikoo Kiiran tehtävät metsässä hoitaa jatkossa.


22.3.2021

P
aksusti voidaan täällä meillä... Missin suurin himo on nyt ruoka ja toiseksi suurin lumihangessa piehtarointi.

Blackpepoon kasvatustyötä oli takana 15 vuotta silloin kun One -pennut syntyivät - tänään ne täyttävät 10 vuotta! Onnea ja pitkää ikää, menossa mukana ainakin vielä Ropi, Mauke ja Mila. Varmuudella poistuneita ovat Miki, Atso ja Jetta.

6.3.2021

A
itovet osoitteena ja ultraan...

Missillä on ollut seuralaisia. Herra A, jonka kanssa sillä on pennut. Sitten oli iäkkäämpi kokematon Herra B - ei pentuja. Nuorempi kokematon Herra C - ei pentuja. Uudelleen iäkkäämpi kokematon B mutta nyt kuvioita muutettiin niin, että otettiin progestroniarvo joka jo kiiman 7. päivänä oli riittävän korkea samantien ajamaan uroksen luo. Astutuksesta viikon päästä herpes -rokotus - ei pentuja.

Olisi voinut jo luovuttaakin, mutta aikaisessa vaiheessa nousevat progearvot olivat varma merkki siitä, että Herra C touhusi auttamatta liian myöhään Missin kanssa. Astuminen toteutui 14. vrk. B oli aikaisemmassa mutta siemennestettä tutkimatta päättelin, ettei sillä enää ollut paukkuja.

Siispä uutta yritystä ja Herra D:n luokse. Kiiman 7. päivä (aamulla klo 9.00) otettiin proge, 3,77. Normaaliastumisessa sen pitäisi olla 5-10 joten päätin ajaa kohteeseen torstai-iltana. Ilman mitään ylimääräisiä kuvioita ryhdyttiin toimeen ja puoliltaöin koirat olivat nalkissa. Perjantaiaamuna toinen astutus ja kotiin. Astuminen siis 9. päivä. Viikon päästä astumisesta haettiin herpes-rokotus. Ultrassa arvioitiin sikiömäärän olevan 8-10.

Vertailuna, Kiira-beagle on kahdesti astutettu ja isot pentueet, molemmilla kerroilla astutus 15. kiimavuorokauden aikana. Iina, joka minun koirista parhaiten on häntää kääntämällä osoittanut oikean päivän, astutettiin 13. päivä. Seuraavalla kerralla 7. päivä, tässä välissä sille meni valeraskauden keskeytyslääke (Galastop).

Määritä siinä sitten normaali...

Jos mennään taaksepäin ja mietitään kohdalleni osuneita vastoinkäymisiä: aiemmin pennut tehnyt ei tulekaan kantavaksi useista yrityksistä huolimatta niin oli syytä epäillä, että koirissamme on herpes. Se siis ei ole sukupuolitauti vaikka se sitäkin kautta tarttuu. Voi olla oireita tai sitten ei, tiinehtymättömyys voisi olla oire. Pahempaa sitten kun pennut syntyy, tietyssä ruumiinlämpötilassa herpes aktivoituu ja useimmiten pennut kuolee eikä henkiin jääneilläkään hyvin mene.

Nämä nyt sitten tiedoksi mikäli joku sivujani lukee ja haluaa välttyä ylimääräsiltä säädöiltä. Kyllä meillä varmasti jatkossa herpes-rokote on osa kasvatustyötä. Vaikka pirusti närästääkin hakea vauhtia eläinlääkäriltä näin luonnollisessa asiassa.

28.2.2021

T
reenattiin. Pojat parantaa kuin sika juoksuaan. Beaglet kesälomille.

14.2.2021

T
alven viimeinen kuukausi on puolivälissä. Onnistuttiin treenaamaan kahden flatin voimin, talvella on ollut treeniä vain jokunen irtokerta Vilin kanssa. Nyt saatiin mukaan toinenkin. Paksu irtolumi aina vähän rajoittaa mutta laadituissa tehtävissä onnistumisprosentti oli... ihan hyvä.

N
outajapuolella Norsk Unghundsmester 2020 (nuorten koirien mestari) oli Pimun pojantyttärenpoika, omistaja B. Holm. Kaikilla seitsemällä rastilla täydet 20 pistettä. Hankala laittaa paremmaksi.
Pimu, Taka-Tapiolan Sintonic

B
eaglenarttujen tehtävät on olleet vähissä, osin vaikuttaa pakkanen ja lumi, osin Kiiran kunto (niskakipusyndrooma) ja osin se, että niiden luotsia on tarvittu mm. kettujahtiin. Urho Eemeli oli tehnyt pohjat jäämällä napottelemaan rusakonjämiä - oli kytketty ja kiikutettu omaan tarhaan. Viesti meni jakeluun ja seuraava irtilasku tuotti parhaan työskentelyn koskaan. Ihan yhtä hyvin se on ottanut opikseen sorkat. Eli vaikka olemme beaglen sorkka-ajon kannalla, ei meillä joka koirasta ole tarkoitus sorkkakoiraa tehdä. Siru kyllä, mutta Kiira ja UE ei.7.2.2021

Lähtisimmekö kieltämään rotuja joilla on suuri ongelmia terveyden kanssa? Vai yrittäisimmekö ensin roturisteytyksillä tervehdyttää?

Suomalaiset ovat näissä projekteissa edelläkävijöitä ja se on huomattu mm. Ruotsissa. Kun ranskanbulldoggien risteytysprojektin nettisivut avattiin, laitoin niistä heti tietoa Ruotsiin Ingemar Boreliukselle, jonka artikkeleita on julkaistu mm. Hundsportenissa, Koirammessa, Flattiviestissä sekä Amerikassa sikäläisen flattijärjestön julkaisuissa.

Pentuja -linkkiin olen laittanut raapustuksen Pentukuumetta? Nyt kartoitetaan ranskisten projektiin sopivia rotuja ja beagle on yksi niistä. LUE BEAGLEUROKSEN vaatimukset ja mieti, joskos voisit olla avuksi.

28.1.2021

V
iime syksystä asti on matkattu yhdessä dalmatiankoiran kanssa. On ollut kyllä mieluisaa ja opettavaista. Koirasta löytyy kovuutta joka noutajissa tuntuu olevan katoavaa  - jos vastaantulevasta supikoirasta pitää ottaa nirri pois niin kyllä se on ennemmin seurakoiratittelillä kulkeva dalmis kuin metsästyskoirastatuksella kulkeva noutaja. Suuri ilo on myös seurata koiran liikkumista. Jos flatti nauttii veden kaikista olomuodoista niin dalmatiankoira nauttii juoksemisesta.

EK 2034 numero on annettu Enskalle, Fi Kva Blackpepoon Be Enzo (Fi Kva Jööti - Fi Mva Isoahon Cindy)

15.1.2021

Nyt kun näyttelyihin ei pääse innokkaat eikä edes ne jotka vain haluavat koiralleen sen yhden H:n niin hyvä painaa mieleen koiranäyttelyiden tarkoitus, joka säännöistä löytyy ja on ihan yksiselitteinen:

2.NÄYTTELYIDEN TARKOITUS
Näyttelyiden tarkoituksena on tarjota koiraharrastajille mahdollisuus kilpailla omistamiensa/esittämiensä koirien kanssa. Koiranäyttelyissä koiraharrastajalla on tilaisuus vertailla jalostustyön tuloksia ja arvioida rodun jalostusmateriaalia.

Koirien hyvinvoinnin on oltava koiranäyttelyissä aina etusijalla.

Kyseessä on siis kilpailu. Säännöissä ei esimerkiksi sanota, että kyseessä olisi ulkomuototarkastus. Ulkomuototarkastuksessa mukana olleet varmasti ymmärtävät eron, esimerkiksi kuinka paljon aikaa voidaan koiraa kohti käyttää näyttelyissä (n. 3 min) tai ulkomuototarkastuksessa (rajaton, vaikkapa puoli tuntia).
Näyttelyissä todettuna "hyvä purenta" ei esimerkiksi tarkoita, että koiralla olisi kaikki hampaat. Ulkomuototarkastuksessa sen sijaan hampaat lasketaan. Kun näyttelyissä puhutaan mittasuhteista, ne on lähes aina silmämääräisiä kun taas ulkomuototarkastuksessa käytetään mittakeppiä ja -nauhaa. Vaakaakin.Kuvan koira syntyi  25 vuotta sitten ja on loistoesimerkki koirasta, joka on käynyt niin näyttelyissä kuin ulkomuototarkastuksessakin ja sillä on niistä ihan ääripään tulokset. Näyttelyistä serti, mutta ulkomuototarkastuksessa se sai koosta hylätyn. Olisi ollut aivan oikein hylätä se myös näyttelyissä - tuomari päättää. Tai tiputtaa ainakin sen palkintoa pykälällä tai parilla - tuomari päättää. Tilanne olisi aivan toinen, jos sileäkarvaisen noutajan rotumääritelmässä olisi mainittu mitta, milloin koiraa ei enää voida hyväksyä tai mitta josta sen palkintosijaa tulisi pudottaa. Ulkomuototarkastuksessa koira mitattiin useaan kertaan, oli esimittausta ja varsinaista mittausta, tuomareitakin kaksin kappalein ja kokoa vaan oli niin paljon, että se ei ollut lähelläkään ihannetta - rotumääritelmä siis antaa vain ihannekoon, ei muuta. Eri roduilla rotumääritelmät ovat erilaisia.Vertauksena voin sanoa, että suomenajokoiran arvostelu korkeuden suhteen on ihan erilaista jo näyttelyissäkin, kotimaisena rotuna myös rodun vastuuhenkilöt ovat lähempänä ja mahdolliset muutokset rodun arvosteluun helpompi tehdä. Kotimaisena rotuna vielä se riemu, että tuomarin on arvosteltava ne ääneen yleisölle.

Karkeasti: näyttelyissä on taiteilijavapaus, ulkomuototarkastuksessa ollaan insinöörejä!

Koiran saama serti ei tarkoita, että astuttakaa sillä kaikki nartut. Niin ikään ulkomuototarkastuksessa sen saama 0 ei tarkoita, etteikö se koskaan saisi astua yhtään narttua. Jalostuspäätöksen tekee aina kasvattaja, ei tuomari eikä kennelliitto, rotujärjestö tai ne koiraharrastajakollegat - kollegoista ainut mielipide otetaan uroksen omistajalta - käyttäkää se hyvin. Kasvatustyössä jalostamisen tekee nartun omistaja, jonka on tiedettävä koiransa ansiot ja tappiot ihan ilman ulkopuolisten apuakin. Suomessa ei millään rodulla ole näyttelytulos estämässä jalostuskäyttöä paitsi jos hylätty tulee kivesten puuttumisen vuoksi.

Minulta löytyy hyvä esimerkki myös beagleistä mutta odotellaan jokunen vuosi ennen kuin käsitellään sitä. Maailmalla nähtynä kuitenkin: koiralla on hylkäävä virhe ja se saakin näyttelyistä hylätyn. On kuitenkin päätetty sen tarvitsevan H:n (edellytys käyttövalionarvolle ja erikoiskantakirjanumerolle) ja koiraa käytetään näyttelyissä kunnes se saa sen H:n. Joku nauraa ja ihmettelee hylättyä, joku nauraa ja ihmettelee sen saamaa Hyvää.

Mutta se nyt vaan on näin.

Hypoteettinen esimerkki toisinpäin. 1) Tuomari antaa maksanväriselle flatille hylätyn siksi että se on maksanvärinen. Arvostelussa on tehty virhe sillä rodun hyväksytyt värit ovat musta ja maksanväri, arvostelusta voi valittaa ja tulos pyyhkäistään pois. 2) Tuomari antaa maksanväriselle flatille hylätyn, koska väri on hyvin hailakka ja kaukana vaaditusta maksan väristä. Arvostelu on tehty oikein eikä siitä voi valittaa, toki sitä sitten jokainen miettii että olisiko esim. T ollut parempi veto tuomarilta kuin hylkäys...

1.1.2021

Kodin, työn ja metsästyksen välillä liikkuvalle perheelle vuosi 2020 oli ihan hyvä. Ketään ei lomautettu eikä työt vähentyneet, ennemminkin päinvastoin. Kaikkina mahdollisina päivinä on koirat laskettu töihin eli tarkoittaa vähintäänkin jokaisen viikonlopun kumpaakin päivää. Pojan työt mahdollistivat irtilaskuja myös arkisin. Metsästyskoiria kun ovat niin saalistakin on saatu. Lakimuutos mahdollistaa meidän koirien käyttöä laajasti ja Siru tienaa vihdoin sapuskansa. Tosin kyllä vuoden viimeisenä päivänä sille saatiin myös pitkäkorva. Ei voi kuin kehua tätä uutta lakia.< alkuun