- FLATTIPENTUJA KEVÄÄLLÄ 2022 -


Missin Tribe -pennut (kuvassa 0 vrk)

Missin Mighty -pennut

Pentukuumetta?

Kaikilla rotukoirilla ei mene hyvin. Sinä voit vaikuttaa siihen, miltä rotukoiratilanne näyttää 30 vuoden kuluttua.

Rotuvalintaasi tulisi vaikuttaa useat eri asiat ja tässä niistä tärkeimpiä:
Sukusiitosdepressio - hankala sana, mutta yhä useampaa rotua vaivaa pienenevät pentuekoot. Rotukoirien populaatio on niin pienellä pohjalla, että vaikkei lähisukulaisuussuhteita näyttäisikään olevan, on rodun jalostuspohja niin suppea, että se vaikuttaa lisääntymiseen. Sukusiitosdepressio voi ilmentyä vaikka tiinehtymisvaikeuksina mutta ilmeisin merkki on pienet pentuekoot. Hedelmöittyviä ja kohdun seinään kiinnittyviä munasoluja on siis selvästi normaalia vähemmän. Suomen Kennelliiton tietokannasta on helppo ottaa jokaisesta sinua kiinnostavasta rodusta vaikka vuoden 2020 kokonaispentumäärä sekä pentueiden lukumäärä ja tehdä näille jakolasku. Saat keskimääräisen pentuekoon. Miksi tällä on merkitystä? Olen joskus kasvattajakollegoilta kuullut miten on 'kiva ettei niitä synny ihan älyttömiä määriä'. No joo, aika moni asia nykyään valitettavasti menee sillä perusteella mitä kasvattaja tahtoo, mutta suuret pentuekoot ovat rodun elinvoiman merkki ja niistä pitäisi olla ylpeä - materiaalia olisi laajalti siirtää 'jatkoon' ja materiaalia olisi myös niille, jotka niin helposti 'näyttely- ja koekoiraa kammotessaan' päätyvät ottamaan paperittoman rotukoiran, sekarotuisen tai mikä ihmeellisintä, rescuekoiran. Mikä pienissä pentueissa sitten on ongelmana? Pennuilla on tilaa kasvaa kohdussa isoiksi eivätkä ne synnytyksen koittaessa enää mahdu synnytyskanavasta ulos ja syntymä, tuo maailman luonnollisin asia, hoidetaan eläinlääkärissä kirurgisesti. Kysy itseltäsi haluanko pennun rodusta jotka eläinlääkäri avustaa maailmaan? Koiranet -tietokantakaan ei tosin kerro kaikkea, esim. kuolleiden pentujen määrää mutta suuntaa antava se on.

Vuonna 2019 flatin keskimääräinen pentuekoko oli 8, dalmatiankoiralla vastaava luku oli 7,08. Bokserin ja berninpaimenkoiran luulisi yltävän samaan mutta ei, bokseri 4,8 ja berninpaimenkoira 5,18. Englanninbulldoggi, joka lyttykuonoisena ja DVL2 mutaatiota ('kehitysvammaa') kantavana rotuna yltää lukuun 4,85. Yllättävää, eikö vaan? Kannattaa olla kiinnostunut muustakin kuin mistä Yle tai Mtv uutisoi. Miten tulee maailmaan chihuahuat, miten ranskanbulldoggit? Nykyään kasvattajan on helppo dokumentoida video kotona normaaliin tapaan syntyvistä pennuista ja jakaa julkisesti. Kyselkää tällaisten tietojen perään ja tehkää ostopäätös vasta sitten.

Pentujen alulle paneminen- näinhän sen luulisi tapahtuvan mutta ei, yhä useammin kasvattaja avustajineen häärää kaikenlaista ja hedelmöittyminen tapahtuu mutta astumista ei. Kyselkää luonnollisen astumisen perään, sekin on helppo dokumentoida videolle. Jos ei itse akti niin ainakin nalkki eli se kun koirat jäävät sukuelimistään toistensa vangeiksi. On toki mahdollista, että juuri se sinun pentusi on saanut alkunsa keinohedelmöityksen kautta niin, että isä asuu ulkomailla ja vain sen siementä on lennätetty koiranpentutarpeiksi. Tai säilytyksestä on kaivettu esille pakastespermaa jo edesmenneestä koirasta. Nämä voivat olla hyviä asioita jo vaikka siksi, että saadaan uhkaavaa sukusiitosdepressiota pidettyä loitommalla. Näissäkin tapauksissa sinun tulee olla kiinnostunut, onko nartulla aiemmin ollut luonnollista astumista, sama toki pätee siihen isään. Mutta mutta... on myös paljon hedelmöityksiä jotka toteutetaan siksi ettei astuminen onnistu
Hedelmöityksiä tekevät eläinlääkärit ja heillä on siihen lupa. Sitten on suuri joukko käsistään taitavia jotka tekevät näitä luvatta. Eli uroksen siemenet saadaan mukiin, siitä pilliä pitkin narttuun. Eläinlääkäriltä tieto keinohedelmöityksestä menee kennelliittoon, ei kuitenkaan sieltä (vielä) rotujärjestöille. Muut puoskaroinnit jäävät täysin pimentoon. Kysy itseltäsi, oletko luomun kannattaja. Astuminenkaan ei saisi olla pakotettua eikä ohjailtua/avustettua!

Ulospäin näkyvä terveys ja elinvoima - näkyykö ne niissä roduissa jotka sinua kiehtovat?
Mieti tarkkaan rotuominaisuuksia esim. helteen ja pakkasen varalta. Koiralla ei ole hikoilukykyä ihmisten tapaan vaan se viilentää itseään kuonon kautta läähättämällä. Esimerkiksi erittäin nopeita pyrähdyksiä riistan perässä tekevät venäjänvinttikoirat ovat pitkäkuonoisia ja niillä on kuonon päällä selvä ja näkyvä verisuonisto. Kuuluuko kuono (riittävän pitkä yläleuka) koiran perusoikeuksiin? Milloin karvaa on liikaa? Tätä olen itse joutunut miettimään pekingeesin kohdalla.

Voiko kallo olla suhteettoman iso, voiko rungon pituus olla älyttömästi pitempi kuin koiran korkeus, onko matalaraajaisuusmutaatio hyväksyttävämpi kuin mutaatiot, jotka ilmenevät lyhytkalloisilla /-kuonoisilla koirilla?

Kirsikkasilmä, yleinen monella rodulla ja vaatii monesti kirurgisen toimenpiteen muttei silti kuitenkaan hyväksyttävä ominaisuus? Eläinlääkärin operoimat polven ristisiteet, merkki innokkaasta metsästyskoirasta vai virheellisestä rakenteesta?

Ja kyllä, meissä kasvattajissa on monenlaisia. Joku näkee sinne seuraavaan Ryp ja Bis -voittoon, joku pyrkii näkemään 30 vuoden päähän. Olen kiinnostunut Kennelliiton roturisteytysprojekteista, toivottavasti sinäkin olet.

Ranskanbulldoggien roturisteytys-projekti tästä linkistä

Yhdeksi roduksi ranskanbulldoggin tervehdyttämisprojektissa on kaavailtu beagleä.
Projektiin sopivan uroksen tulisi olla luustokuvattu; tärkeimpänä selkä mutta myös lonkkien ja kyynärpäiden kuvat olisi hyvä olla. Näiltä osin sopivan uroksen tulisi olla myös geenitestattu kondrodystrofian varalta. Ainakin Laboklin testaa, n. 50 euroa. Vaikka geenitestaus otettaisiin vasta sitten kun SKL olisi muilta osin hyväksynyt parituskumppanin, en näkisi yhtään huonona että beaglejä testattaisiin tuonkin varalta - ennestään kuitenkin jo testataan MLS ja Lafora.

Vai onko käyräkyynärvarsinen tulevaisuus beaglelle ihan ok?

Muita toiveita r
oturisteytyksen beaglelle ovat: ihmisystävällinen "seurakoiramainen" luonne ja pienempi koko.


Sileäkarvainen noutaja
päivitetty 6.12.2021


 

  Missin jälkeläinen Mighty -pentueesta
 


Missi treeneissä ja kyyhkymetsällä
 

            

  

 
 

 Flatout Hirmu Tehokas Nou1 Eri
A/A, 0/0, 0/0
silmät ok
2016 -

FT CH CIB CIE VDH BE CH Bundessieger '12
Mandaral First Edition
2010 -

Ch O'Flanagan Runs In The Family
Ch Almanza Urgent Message to Stormy
Ch O'Flanagan Det Ligger I Släkten
Mandara Seventh Heaven
Ch Vbos The Tycoon
Mandara Par Excellence
Flatout Fabulous Nou1
2010 - 2019
Fi Ch Flatts Ninas Yocker
Voi2 x 2
2003 - 2013

Fi Mva Searover My Choice Alo1
Fi Ch Flatts Ysatis Nina Ric
Chiccoxen Is This Love
2004 - 2014
CIB Blackleaders Flash-Back
Fi Ch Chiccoxen Dream On You

FTW - Field Trial Winner
FTA - Field Trial Awards

Yhteydenotot: Tarja Kolkka 040 706 6659, blackpepoon@gmail.com

 


   Beagle

En kasvata beaglejä.

 
< takaisin